2009. 09. 19.
Az év krimije
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

2009 egyik legjobb thrillere

Timur Link Award’s

 

Noha egy átlagos internetfüggő, izgalmas kamaszkorában, a fül mögé dugott spanglimaradékkal, még elhiheti a www.igazi.hu honlapról, hogy létezik szuahéli polgári színmű, unga-bunga ballada, és kiwi-song, hátasztáni népmese.  De ha eltekintünk a borongós előzményektől (Swedenborg, Kirkegaard, Strindberg) egy norvég mintás kalap alá nyugodtan elhelyezhetjük a bűnüldözés északi prózáját, amit az Animus Kiadó Krumpliországban a „svéd krimi” gyűjtőfogalmával indított el hódító körútjára. Noha a staffirungnak voltak kevésbé sikerült egyedei (Vörösbegy), most eljött a bingó pillanata.

 A szerző előbb egy detektívregény-pályázatot nyert meg, majd ezt megtetézte egy gyermekkönyv-pályázat nyertes művével, amit 63 nyelvre fordítottak le. Talán nem véletlen, hogy a svéd detektívregény exportcikk, meg a svéd gyerekkönyv is, bár Kompországban ezt még nem fedezték fel. De a magyar Animus Kiadó igen, s nekik köszönhetjük 2009 egyik legjobb detektívregényét, angolszász átiratban: thrillerét.

Az auktor, Stieg Larson, megütötte a főnyereményt. Svéd nyelven három millió példányban adták ki, 2008-ban a világ könyvsikereinek listáján II. helyezett lett. Dániában nem volt annyi svung, csak másfél millió, míg Németországban 2,5 millió könyv kelt el. Franciaországban 2, 5 millió. Az a baj, hogy nálunk ennyien még olvasni sem tudnak, no de ez nem a kötet hibája.

Itt jutnak eszembe a feltunningolt Duna Kata és Herkóczy Gedeon egeket ostromló és kérő mutatvány- számai. Lehet, hogy valaki elszámolta magát, de biztos nem a svédek, mert e thriller szellemtörténeti hátterét a híre diophantoszi egyenletek, és a Fermat-sejtés alkotják, megspékelve némi hacker- háttérrel, melynek szerves része a PGP kód, s az erőszakos területfoglalás interneten, tükrözött merevlemezzel, s garantálom, hogy a könyv után a nyájas olvasó megduplázza szorongás gátló adagját. De a Velaxint kihagyhatja, mert azt elárulhatom, hogy e páratlanul izgalmas történetben a gennyládák ráfaragnak, a jók meg izgalmas koktéljaikat iszogathatják a küzdelmes történet végén. Happy anding.

 A könyv mértékadó körökben lassan már hozzátartozik az általános műveltséghez Szendvicsországban.. Hát igen, Lisbeth Salandert a maga 150 centiméterével és 40 kilójával, mindjárt a könyv elején szívünkbe zárjuk. „És tegyen Lisbeth bármit is, az olvasó szimpátiája végig vele marad. Mert Lisbeth Salander előtt nincs titok, és nincs olyan számítógép, amibe ne tudna behatolni”

. Stieg Larsson könyveiről pedig  állíthatom, hogy nemcsak érdekfeszítőek, hanem ráadásul még jók is, mert mesterien vannak megírva, ráadásul széles rétegekhez szólnak. És ami sok svéd detektívregény jellemzője: van bennük TÁRSADALOMKRITIKA. ”.(Egy svéd könyvtáros blogja

  Millenium-trilógiát eddig 28 ország vásárolta meg, közülük Csehország, Szlovákia és Japán az utolsók a sorban. Feminista regény. Mert kiérződik belőle, hogy ezt egy olyan férfi írta, aki a nők pártján áll. A második résznek van egy valós szereplője is, Paolo Roberto ismert svéd ökölvívó, aki rendkívül népszerű Szendvicsországban, és akinek egy olasz szakácskönyve és egy edzési tanácsokat adó könyve is megjelent az utóbbi időben. A regényben szoros meccset vív egy 140 kilós andezit- vanádium- titánium ötvözetből NASA technológiával kivitelezett vasbarommal, aki mellesleg náciszimpatizáns , és a meccset a főszereplő, a negyven kilós Lisbeth, a maga sajátos technikájával juttatja el az erkölcsi igazsághoz. Na, és most jöhet a katarzis.

Most végre a magyar olvasó is megtudhatja, hogy Olaf Palme kémkedett-e az oroszoknak.

Egy ausztráliai méltatással zárom az év legjobb krimijét: „Szenzációs könyv, és nem kétséges, hogy az év vagy akár az évtized thrillere. A rejtély kitart a legvégéig, és nemcsak krimiként keményvonalas, társadalomrajza is mellbevágó. Különleges alkotás.”

Readings Books Review, Ausztrália)

Kerekes Tamás

 

 

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszott

Animus Kiadó

info@animus.hu

 

A kiadó:

 

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik (Millennium trilógia II.)

MEGJELENT!!! Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a kérlelhetetlen szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok? Kik a futtatók? És mindenekelőtt: kik veszik igénybe – köztük befolyásos emberek – a rabszolgasorban tartott nők szolgáltatásait? Érthető, ha egyesek mindent megtennének, hogy a nevük kimaradjon a cikkből. A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele ez a furcsa, öntörvényű lány egy az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, de ha valakit, őt nem könnyű elkapni, pedig nem csak a rendőrség keresi…

 

 

 

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés