2009. 10. 01.
Templomosok titkai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Templomos rejtélyek és titkok

Lionel és Patricia Fanthorpe

 

Gold Book Kiadó

Debrecen

 

info@goldbook.hu

 

A könyv igényes elemzései közt meghökkentő tények bukkannak fel. Nagy Sándor bevezeti a meritokráciát. A templomosok szellemi öröksége ugyanis nem avitt történelem. Az ötszög és benne a pentagramm (a templomosok vizuális metaforája -Kerekes Tamás) ihlette meg a Pentagon építőit is. A szerző eszköztárába beletartozik a számszimbolika is. Most tudtam meg, hogy a „11” a hermetikusok varázsszáma, maga a Csoda, mely túllépett a Törvényen, hisz ebből ered a transzcendens szavunk is, nehogy valaki a szóetimológiát hiányolja. A könyv összefüggéseket keres a régi hermetikus tanítások és a hagyományos arthuri lovagiasság között. Ezeket az összefüggéseket más kutatók munkájában a recenzens eleddig nem olvashatta. És lám, lám, az egyik illusztráción láthatjuk mi is a jellegzetes temlomoskeresztet Sir Galahad pajzsán. A harmadik fejezetben kap helyet a templomosok és a Meroving-dinasztia izgalmas kapcsolatának felvázolása.

Egy eleddig ismeretlen szemantikai tartománnyal indít, ami nem más, mint a kvinotaurusz.

 

A kvinotaurusz pikáns tengeri kalandja

 

Feltehetően a csillagokból érkeztek. Ám, amikor a frankok hosszú hajú királya( Clodius) feleségül vette Türingiai Basina hercegnőt, az úszni ment a Földközi tengerbe , és ott a kvinotaurusz nevű kreatúra és entitás a szóbeszéd szerint az ifjú feleséget vagy elcsábította, vagy megerőszakolta. Jóllehet ez mindegy is a végeredmény számára, de az már korántsem, hogy  mivel a lény genetikai anyaga titokzatos módon behatolt  az édesanyja méhében fejlődő , magzatba, Meroveusba, ily módon a legenda szerint KÉT APJA VOLT.(Ilyet még nem pipáltam- Kerekes Tamás)

 

Templomos az egész világ- Tannhäuser mázlija

 

A legenda szerint az illető egyszerre volt lovag és vándorénekes, és kapcsolatban állhatott az ősi templomos tradíciókkal. Álmában megigézve követte a neki megjelenő Vénusz istennőt. Egy barlangba követte őt, és a következő hét évben olyan gyönyörökben volt része, mely földi halandónak eleddig nem jutott ki. Aztán észbe kap, hogy ő elsősorban Krisztus lovagja és hazalovagol. Meg akarta gyónni a hét évét, de a pap elborzadva elutasította a kérést. Az egyik egyházi méltóságtól a másikig haladt. Püspökök, bíborosok, érsekek utasították el. Még a pápa is nemet mondott, sőt állította, hogy pásztorbotja hamarabb hajt levelet, minthogy az eltévelyedett lovag megbocsátást nyerhetne. A sorsába beletörődött lovag visszatért a bűnök érzéki barlangjába, beletörődvén sorsába. Ám három nappal később a pápa pásztorbotja kirügyezett. A Szentatya gyorsan futárt menesztett, hogy visszahívja, ám mire a küldönc Türingiába ért, már nem érte el, feltehetően még most is ott van.

 

A híres smaragdtáblákban a szerző titkos kódot lát. Szuggesztív előadásmódjában történelmi rejtélyek egyszerűsödnek le letisztult hipotézisek formájában az olvasó számára. Ezek szerint a paratemplomos őrzők tisztában voltak Hermész Triszmegisztosz 13 titkos tantételével. A vikingektől a hindu közmondásokig bezáróan mindent számontart, elemez.

Összefüggéseket fedez fel és talál meg. Az általa elemzett aforizmák tantételei morális és etikai közösséget hoztak létre. Noha a kötet tematikája a templomosok kulturális szerepköre, az irányzatnak a rózsakeresztes mozgalommal való érintkezése is helyet kap a könyvben. Noha a könyv alcíme szerint a kötet a da Vinci kód történelmi háttere-ennél sokkal, de sokkal többet kapunk.

Ízelítőül: Nagy Sándor, mint templomos titkok őrzője. A templomosok jeruzsálemi küldetése. A templomosok és Septimania titkai. A templomosok és János pap rejtélye. Szerepel benne a trúbadúrok és a templomosok kapcsolatának feltérképezése (Erről sem olvashattam eddig -Kerekes Tamás). Szó esik a templomosokról, és a Fekete Madonnák rejtélyéről, Salamon és Sába misztériumáról. Külön fejezet tárgyalja Nagy Károly esetleges templomos hagyományőrző szerepét. Művészettörténészek és Dan Brown hívők számára kötelező a templomosok és a művészek titkos kódjait tárgyaló fejezet. Természetesen Leonardo önálló fejezetet kap. Aztán követhetjük a templomosok útját Kanadába és az USA-ba, Oak Island-re.

 

És az utolsó négy fejezet még mindig tartogat meglepetéseket:

-Templomos kódok, titkosírások, szimbólumok, és a „jelentés jelentései.

-Az öt nagy templomos rejtély

-A templomosok és egyéb titkos társaságok misztériumai

-További, különböző templomos rejtélyek.

 

Mivel magyarul olvasok csak megfelelő szinten, ezért az „egyház katonái”-ról, arról a militáns egyházi csoportról, mely azért jött létre, hogy megvédje Jeruzsálemet a hasonlóképp militáns szaracénokról, spirituális és a későbbi történelmet is befolyásoló szerepköréről még nem olvastam ilyen erudícióval megáldott összefoglaló munkát.

 

Kerekes Tamás

 

 

A kiadó

 

A Templomos rejtélyek és titkok mélységeiben vizsgálja ennek az enigmatikus rendnek évszázadokon átívelő történelmét, és számos olyan kérdésre keres választ, amit Dan Brown tett fel A Da Vinci-kód című bestsellerében. Vajon hány templomos titkot ismert Leonardo da Vinci, és mi jelent meg mindebből – még ha rejtett formában is – a jegyzetei között és a műalkotásaiban?

A templomos lovagok eredete sokkal régebbre nyúlik vissza a XII. századi közel-keleti kalandozásaiknál. Ők nagyon jól tudták: ősi titkok várják, hogy ismét felfedezzék őket, és új életet leheljenek beléjük. Bonyolult, szövevényes rejtjeleket alkottak – és megfejtették azokat a kódokat, amelyeket még a távoli múltban hoztak létre elődeink.

A középkori trubadúrok és vándorénekesek csaknem bizonyosan ismerték ezeket a templomos kódokat. Könnyen lehet, hogy egyik legkedveltebb daluk, a Roland-ének is ilyen titkos üzeneteket hordoz. A skóciai Rosslyn-kápolnában elrejtett egyéb templomos szimbólumok mellett többek között zenei kódok és titkosírások is láthatók.

A templomos misztériumok közé tartoznak továbbá Salamon és Sába titkai, valamint az etiópiai hit, miszerint az ő gyermekük hozta a Szent Frigyládát Jeruzsálemből Akszúmba, ahol azt azóta is szigorúan őrzik. A Fekete Madonnák kultusza pedig újabb példája a nagy templomos titkoknak, amelyekre e könyv választ keres.

 

Előre, keresztény katonák,

Meneteljünk a háborúba,

Jézus keresztje

Előttünk jár!

 

A himnuszt a jelek szerint eredetileg egy ártalmatlan, rutinszerű vasárnapi iskolai felvonulás számára írta Sa­bine Baring Gould, azonban katonásan hangzó szavainak és remek dallamának köszönhetően könnyen lehetett adoptálni katonai indulóként az egyházi harcos keresztények számára szerte a világon. Mint láttuk, léteznek kivételesen nagy szeretetre képes keresztények; és vannak más, hatalmas intellektussal megáldott személyek, akik ragyogó érvelési képessége támaszt nyújt a többiek olykor megingó, elgyengülő hitének. Mindannyian igyekszenek a saját tehetségükkel, égi adományukkal és temperamentumukkal Istent és embertársai­kat szolgálni. És mindig ott lesznek velük vállvetve a tettek emberei (és asszonyai), a hitükben szilárd keresztények – azok, akiket a régi ima szavaival hajlamosak vagyunk „az egyház katonái”-nak hívni. Az efféle határozott, erélyes keresztények – bölcsen, vagy épp oktalanul – mindig készek kiállni, és harcolni a hitükért vagy a szívüknek drága ügyekért. Ilyenek voltak, és kétségtelenül ma is ilyenek a templomosok is. Ők eredetileg azért egyesültek szervezetté, hogy megvédjék Jeruzsálemet a hasonlóképpen militáns szaracénok inváziójától, és hogy biztosítsák, valamint fenntartsák a világ szent helyeihez való szabad eljutást. A templomosok alkották Szent János lovagjainak és a keresztes hadjáratoknak spiri­tuális, szellemi vezető elitjét. Aktív részét képezték a kicsiny keresztény csapatnak, amely 1565-ben megvédte Máltát Nagy Szulejmán hatalmas flottája és serege ellen. A hit harcosai voltak ők – bármi áron és bármilyen esélyek ellen.

 

 

A SZERZŐ(K)RŐL

 

Lionel Fanthorpe a Felekezetközi Templomos Egyház érseke és világi elöljárója, valamint a rend lovagi parancsnoka volt – szerzőtársa, Patricia pedig Dame Commander, vagyis parancs­noknői tisztet töltött be. A szerzők rendbéli státusa tette lehetővé, hogy – bennfentesként – egyedülálló tudással és hozzáértéssel írjanak ezekről az ősi, érdekfeszítő templomos kódokról és misztériumokról.

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés