2009. 10. 04.
Pilates
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

 

 

Suzanne Scott: Pilates

 

Még azt sem tudtam, hogy micsoda az a félmacska- nyújtás igazából, amikor érdekes jelenségeket kezdtem tapasztalni. Kilépve a házam elé (54 éves vagyok), egy sor kamaszlány várt, autogramot kérve, miután otthon lepofoztam a házi kedvencnek számító borneói óriásgyíkot.

Szórakozottan elmorzsoltam egy vizeszsömlét King-Kongnak, feltéptem a borítékot, melyben Mike Tyson gratulált, és még nem érkeztem el a sarki közértig, amikor a hátam mögött egy női hang azt mondta: ”Egész jó a segge”.

 Ekkor már kész voltam egy transzatlanti futásra is.

Nem fordultam hátra, mert a női alt erősen borízű volt. De akkor már bizonyos voltam, hogy nekem a pilates, mint talaj és gerinctorna gyakorlatsor: bejött nekem.

A rendszer elsősorban az agy képalkotására épít, melyben minden testépítő és ezoterikus rendszer megegyezik. Emelés, körzés, rázogatás, nyújtás.

Az elme építi fel a testet” -hangzik a rendszer kitalálójának alapeszméje. A kötet arra épít, hogy rossz szokásaink gyakorlással elhagyhatóak, ha elfoglalják  helyüket az újak. Joseph Pilates hitt abban, hogy a mozgás akarattal irányítható, nem pedig pillanatnyi szeszélyünk függvénye. A legtöbb fitneszmozgás nagyobb figyelmet szentel a kezdésnek, bemelegítésnek, mint a lazításnak. Arra még odafigyelünk, hogyan hozzuk mozgásba izmainkat, arra azonban már jóval kevésbé, hogyan állítjuk le őket.

A pilates a test tudatosságát követeli meg. Legalább annyira fontos a mozdulatok excentrikus, mint koncentrikus része. Mindennek az alapja egy erős „testközpont” építése, mely minden mozdulatsor kombináció elején ott van. Ezen alapszik a belső erőt és rugalmasságot fejlesztő hatása. Holnap estig folyathatnám a pilates előnyeit, de nem tehetem, nem várakoztathatom meg Cindy Crawford -ot. Ferihegy II.-nél találkozunk. Whiskyt és fogkefét viszek, alsógatyát majd a reptéren veszek -Miamiban.

 

Kerekes Tamás

 

 

 

A kiadó:

 

A folyamatos mozgás egész mozdulatsort ábrázoló képen történő bemutatása úttörőnek számit a sportkönyvek világában: bármely fitneszmozgást vagy táncot lehet vele tanítani! A pillanatfelvételeket felsorakoztató fotók a legújabb digitális technikával készültek, s minden egyes mozdulat leglényegesebb elemét emelik ki, mintha csak videón figyelnéd az egészet. A képek alatti szövegek még részletesebben eligazítanak. Ilyet még nem láttál! Gyakorold a pilatest, hogy erősebb és rugalmasabb legyél, s a mozgásod is összerendezettebbé váljon.

A képek alatt részletes magyarázatok találhatók, valamint egy idővonal, amelyből meg lehet tudni, hogy mikor kell ki és belélegezni, és hogy mikor szükséges kitartani vagy folytatni egy-egy mozdulatot. A mozdulatsor könyvek a különböző szabadidős mozgásformák létező leghatékonyabb útmutatói.

 

  

 

 

 

A pilates napjaink legnépszerűbb talajtornarendszere. Az egész testet megdolgoztatja, hajlékonyabbá és erősebbé teszi. A gyakorlatok a mély izmokat veszik célba. A könyv egyszerűen és világosan bemutatja a pilates alapelveit, leírja a különböző testhelyzeteket, a légzés- és egyéb technikákat. A kötet kezdőknek, középhaladóknak és haladóknak tervezett gyakorlatokat tartalmaz. A mozdulatsorképek a legújabb digitális technikát alkalmazó, egyedülálló felvételek. Sorozatszerű, széles formátumú fényképekkel egy egész mozdulatsort és nem csak kiemelt részleteket képes megjeleníteni. A képek alatt részletes magyarázatok találhatók, valamint egy idővonal, amely jelzi, hogy mikor kell ki és belélegezni, és mikor szükséges kitartani vagy folytatni egy-egy mozdulatot. A mozdulatsorkönyvek a különböző szabadidős mozgásformák létező leghatékonyabb útmutatói.

Suzanne Scott olyan pilates-szakember, akit eredeti megközelítésmódja tett ismertté. Újabban a pilates elit sportokban és rehabilitáció során való alkalmazásával foglalkozik. Profi sportolókkal és kezdőkkel egyaránt dolgozott, akik rugalmasságukat kívánták megnövelni ezzel a módszerrel. 1996-ban hozta létre stúdióját, s jelenleg sikeres edzőprogramokat vezet az angliai Pilates Foundation keretei között, pilatesoktatók és fizikoterapeuták számára.

 

(www.corvinakiado.hu)

corvina@lira.hu

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés