2009. 10. 05.
Svéd világsiker magyarul
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

A tetovált lány

Stieg Larsson

 

 

Animus Kiadó

info@animus.hu

 

A kötet Magyarországon jelenleg harmadik a Libri sikerlistáján.

Ideje odafigyelnünk a skandináv krimikre, a könyvben az egyik svéd szereplő a magyar származású Gellert tamás Lézeres gyilkos c. könyvét olvassa. Mi is figyelhetnénk jobban Skandináviára.

 

A kiadó:

 

Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki – mintha az őrületbe akarná kergetni – minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje meg az igazság kiderítését. Hisz sokan élnek még a rokonságból, akik akkor ott voltak. A gyilkosnak köztük kell lennie… Ugyanakkor egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője rááll az újságíróra, s szinte mindent kiderít róla, ahogyan mások sem bízhatnak abban, hogy titkuk rejtve marad a kivételes tehetségű, tetovált lány előtt. Stieg Larsson Millennium trilógiája, amelynek első kötetét tartja kezében az olvasó, minden idők legnagyobb svéd krimisikere. Milliók olvassák világszerte. Ahogyan a francia Le Nouvel Observateur írta: Több, mint egy regény. Függővé tesz!

 

Olvasói vélemények a Libri oldalán:

Vélemény írója: F. Tímea

Nekem tetszett, hogy lassan indul. Rendesen el lehet merülni a hangulatában. Ráadásul remekül ki van dolgozva, nincsenek benne lyukak, a krimi mellé pedig egy szép kis svéd társadalomkritika is kerekedik. Nálam biztos, hogy sokáig a top 5-ben lesz a trilógia.

 

 

Vélemény írója: zámorilány

Osztom bfzs véleményét, a könyv valóban letehetetlen és nagyon várom én is a következő rész megjelenését magyarul! Egyáltalán nem indul unalmasan, nem lehet egyből durr a közepébe. De mint tudjuk, ízlések és pofonok. Én ajánlanám mindenkinek, nagyon izgalmas!

 

 

 

Vélemény írója: Julie

Tényleg nagyon lassan indul, a végén izgalmasabb lesz, de a legjobb benne a tetovált lány alakja. Ha kibírod az elejét, és eljutsz a közepéig, már élvezni fogod!

 

 

 

Vélemény írója: Gál Éva

Nehezen vettem meg, mert furcsa címe van. Nagyon nagyon jó a könyv. Várom a folytatást!

 

 

 

Vélemény írója: bfzs

„Nekem nagyon tetszett a Tetovált lány. Letehetetlen és nagyon liberális könyv! Azóta olvastam a második részt is, az is hasonlóan izgalmas - sajnos az még nem jelent meg magyarul. Nagyon várom a harmadik, befejező részt! Kár, hogy a szerző, Stieg Larsson nem érhette meg a trilógia megjelenését, nagyon szívesen olvastam volna tőle további könyveket! Egyébként a trilógia különböző részei vezetik az európai sikerlistákat.

Az igazság az, hogy ha ezt a könyvet olvasom, nincs se mosás, se takarítás, se főzés, mert egyszerűen nem tudom letenni. Mert annyira izgalmas. Hát igen, Lisbeth Salandert a maga 150 centiméterével és 40 kilójával, mindjárt a könyv elején a szívembe zártam. És tegyen Lisbeth bármit is, az olvasó szimpátiája végig vele marad. Mert Lisbeth Salander előtt nincs titok, és nincs olyan számítógép, amibe ne tudna behatolni.

. Mondjuk többen állítják, hogy a Da Vinci-kód nem jó regény, de nem lehet letenni. Stieg Larsson könyveiről pedig bizton állíthatom, hogy nemcsak érdekfeszítőek, hanem ráadásul még jók is, mert mesterien vannak megírva, ráadásul széles rétegekhez szólnak. És ami sok svéd detektívregény jellemzője: van bennük TÁRSADALOMKRITIKA.

Nem véletlen, hogy a három kötet 2 363 691 példányban fogyott el 2008. január 8-ig.

A párizsi metróban most hatalmas plakátok hirdetik a Millennium-trilógiát.
Most, hogy már elolvastam a második részt is, aminek a címe Flickan som lekte med elden (A lány, aki a tűzzel játszott), az a véleményem, hogy a második rész nem jobb, mint az első. Ugyanolyan jó, csak egy kicsit más. És megvan benne minden olyan kellék, amitől a magyarok is szeretni fogják. Főleg a nők, hiszen nem titkolhatom, hogy ez egy kicsit feminista regény. Mert kiérződik belőle, hogy ezt egy olyan férfi írta, aki a nők pártján áll. „(melissaofficinalis.blogspot.com)

A Millénium ugyanis egy vérbeli krimi, családi sagába oltva, hihetetlen jellemábrázolásokkal. adott egy 36 évvel korábban elkövetett gyilkosság, azaz pontosabban egy eltűnés. a befolyásos iparmágnás tizenhat éves unokahúga se szó, se beszéd, eltűnik egy apró szigetről, ahol kiterjedt családjának összes tagja tartózkodik családi összejövetelen. mondanom se kell, hogy a sziget természetesen épp el van vágva a külvilágtól, Agatha Christie óta tudjuk, hogy az igazán jó krimihez lezárt terek és véges számú gyanúsítottak kellenek.

Adott 36 évvel később egy híres/hirhedt oknyomozó újságíró, aki életében először nem tudta alátámasztani állításait, és ezért újsága (a címadó Millénium) elveszti minden szavahihetőségét, ő meg kénytelen ott hagyni az újságírást egy időre.

És adott egy Lisbeth Salander nevű furcsa lány, aki alapvetően egy szimpatikus szociopata, remek nyomozóérzékkel.

Ez a három szál fonódik össze, és szépen lassan kiderül, mi is történt 36 évvel korábban. Természetesen a dolog nem ilyen lineáris, hisz a történet közel 2000 oldalon keresztül húzódik. megismerjük az ipari mágnás családfáját és Lisbeth Salander története is kap egy külön kötetet. Emellett még számos mellékszereplő tarkítja a történetet, nekik is megvan a maguk története, a maguk kis titka. általánosságban a könyv mottója lehetne Lisbeth Salander kedvenc mondása is "mindenkinek megvan a maga titka, csak meg kell találni".

Szegény Stieg Larsson három éven keresztül írta a trilógiát és abban a percben, hogy befejezte, meg is halt infarktusban. így már nem élvezheti könyveinek hihetetlen sikerét (2007-ben az év detektívtörténetének választották Svédországban).

Számomra felfoghatatlan módon franciára viszont már lefordították mind a három kötetet, méghozzá elég jó minőségben.

Stieg Larsson nagyon kellemes stílusban ír, leírásai precízek de nem fárasztóak, szereplői három dimenziósak, és meglehetősen emberiek, a történet meg határozottan lebilincselő!! Ha valaki el tudja olvasni eredetiben vagy franciául, csak ajánlani tudom. a többiek meg jegyezzék meg Stieg Larsson nevét, előbb vagy utóbb magyarul is be kell, hogy mutassák a Millénium trilógiát.

(puff.freeblog.hu)

összeállította

Kerekes Tamás

 

www.animus.hu

info@animus.hu

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés