2009. 10. 06.
Egy orosz sorozatgyilkos regénye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Az ember nem válogathatja meg a testvéreit

Tom Rob Smith

 

A kötetet, noha thriller, először a Booker díj történetében, díjra jelölték,

 

A valóság:

 

Andrej Romanovics Csikatyilo (oroszul: Андрей Романович Чикатило; Jablocsnoje [ma: Jablune, Ukrajna], 1936. október 16. – Novocserkasszk, 1994. február 14.) az egyik legismertebb szovjet sorozatgyilkos. A rosztovi rém néven is ismert. 1978–1990 között 53 bizonyított gyilkosságot követett el. Ő maga 56 gyilkosságot ismert be, de a nyomozás adatai szerint az áldozatok száma elérhette a 65-öt is. A gyilkosságok nagy részét a Rosztovi területen követte el, de gyilkot Ukrajnában és Üzbegisztánban is. Golyó általi halálra ítélték, 1994-ben kivégezték

 

Ezt az epikai anyagot választotta Tom Rob Smith londoni regényíró, és szurkoltam neki, hogy a Truman Capote, Norman Mailer-féle tényregény hagyományait orosz környezetben hitelesen adaptálja. A kísérlet remekül sikerült: az író elvett egy keveset a dokumentarizmusból, és hozzátett a társadalombírálatból és lélektani ábrázolásból. A könyvet hétfőn délben kézbesítette a posta, és nem tudtam letenni. Izgalmas, szuggesztív, sodró erejű, megrázó, az utolsó oldalon is meglepetést tartogató remek thriller született. A könyv nem egyszerűen egy nyomozás története, hisz a sztálini állam deklarált célja, hogy a társadalom elhiggye, hogy nincs bűnözés. Amikor a főhős, Lev, összefüggést kezd látni a különböző, helyileg szórt gyermekgyilkosságok között, óhatatlanul összeütközésbe kerül munkatársaival és főnökeivel.

A drogfüggő nemzetbiztonsági tiszt alakja plasztikus. Bűnüldözőből üldözötté válik a regény sodrában. Elveszíti állását, lefokozzák, kitelepítik, a legrosszabbtól Sztálin halála és az utána kialakult zavaros helyzet menti meg. Életét profi bűnözőktől és volt munkatársától egyaránt fizikailag is meg kell védenie. Képtelen helyzetbe kerül. Saját felesége ellen kell nyomozást indítania, és környezete olyan megoldás felé akarja terelni, hogy áldozza fel feleségét, Raiszát, ezzel megmentheti saját szakmai becsületét és szülei lakását és életszínvonalát. Ám Lev ellenáll. A száműzetés folyamán fény derül arra, hogy házassága a félelemre épült. Ám a szokatlan események hatására a házasság új alapokra helyeződik, és megszilárdul. Döbbenetes kép rajzolódik ki a regényből a szovjet nemzetbiztonság rettegett légköréről, módszereiről, elveiről. Kihallgatási módszereiről, a tisztek korruptságáról és kegyetlenségéről és haszonleséséről. S arról a titkos harcról, melyben a nemzetbiztonság tagjai egymás ellen harcolnak, még gyilkosságtól vissza nem riadva sem.

Éhség, nyomor, megfélemlítés, homoszexualitás, zsarolás, gyilkossági kísérlet, üldözés, igazságszérum, Ljubljanka, Cseka- mind-mind kereteit alkotják a nagyregény nimbuszára is törekvő bűnügyi történetnek, mely elsősorban nem is ez. Hanem az, hogy az állam elképzelésivel szembeszegülve, felismerve, hogy az állam nem is akarja a bűnüldözést gyakorolni, akkor az egyes embernek kell harcolnia igazságáért. És ez a gondolat már szerepelt már egy szintén Oroszországról szóló angol regényben, amiből világsiker lett. John Le Carre Oroszország-ház c. világsikerére gondoltam.

Tom Rob Smith nagyon jó nyomon indult el, s olyan messzire jutott, amire még nem volt példa.

 

Lev Gyemidov, aki Sztálin rettegett állambiztonsági szolgálatának, az MGB-nek a tisztje, megtagadja, hogy saját feleségét, Raiszát árulónak bélyegezze, ezért Moszkvából száműzik Szibériába a helyi rendőrséghez. Lev új szolgálati helyén belecsöppen egy gyanús haláleset nyomozásába. Sorozatgyilkos elkövetőre gyanakszik, de a kommunista rezsim nem akarja elfogadni ilyen mérhetetlen gonoszság létezését, ezért a nyomozónak nincs más lehetősége, mint egyedül kideríteni az igazságot.

 

Kerekes Tamás

Magyar Irodalom Rt.

„Már túl sok ember halt bele, hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t”

 

 

A kiadó:

 

Amikor a félelem egy egész népet elhallgattat, egy embernek kell kimondania az igazat!

 

A Szovjetunió, 1953-ban... Sztálin még él, vasmarkában tartja az országot, s ezt a vasmarkot az Állambiztonsági Minisztérium, az MGB vagyis a titkosrendőrség testesíti meg, amelynek éppen csak a brutalitása nem titkos, s ha azt mondja, a szovjet társadalomban bűnözés nem létezik, akkor az úgy is van.

Vagy talán mégsem. Amikor Moszkvában, a vasúti sínek mellett megtalálják egy kisfiú borzalmasan megcsonkított hulláját, Lev Gyemidov, korábbi háborús hős, most az MGB nyomozója csodálkozva hallja, hogy a család szerint nem gázolás, hanem gyilkosság történt. Eleinte engedelmeskedik feletteseinek, eltussolná az ügyet, de addig növekszik benne a kétely, míg végül feleségével együtt egy uráli koszfészekbe száműzik, egyszerű közrendőrnek.

És ráébred, hogy az a fajta bűntény, amelyet a fővárosban segített eltitkolni, itt is megismétlődött:

Újabb gyermeket gyilkoltak és csonkítottak meg.

Lev és felesége, Raisza mindent kockára tesz, hogy a vérengző fenevadat megállítsa -- még ha ezzel az Állam ellenségeivé válnak is. És a holtak száma egyre szaporodik...

A 44. gyermek valós eseményekre alapozott, hátborzongató thriller -- és megrázó irodalmi mű arról, hogyan terrorizálhatja egy kormány a saját népét, hogyan lehet túlélni egy diktatúrát, és mi történik, ha egy magányos ember elhatározza, hogy visszavág.

Tom Rob Smith 1979-ben született, Londonban él. Első regényéből, A 44. gyermek-ből Ridley Scott készül filmet forgatni, hírek szerint 2009 végén, Magyarországon.

 

 

www.europakiado.hu

marketing@europakiado.hu

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés