2010. 06. 25.
Flaubert: A két barát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Úgy találkozunk Romhányi Török Gábor nevével, mint a legfontosabb Beckett művek, így például a Trilógia, fordítójával. Török Gábor emellett gyakran fordítja Nietzsche és Foucault műveit. A legfrissebb megjelenés azonban Gustave Flaubert nevéhez fűzödik, akinek most jelenik meg életében ki nem adott első regénye, a Két barát (Az első Érzelmek iskolája), melynek bemutatójára 2010. január 19-én (kedden), 18 órakor került sor a Francia Intézetben.

Napkút Kiadó

 A sorozatcím amellett, hogy a jelenkor horizontjából való visszatekintést sugall, jelzi egyúttal azt is, hogy a figyelem olyan klasszikusnak számító írók műveire irányul, melyek kiállták az idő próbáját. Mind a világirodalom, mind a magyar literatúra bővelkedik olyan szépirodalmi alkotásokban – gondolunk itt elsősorban prózai munkákra –, melyek bizonyos okokból eddig vagy elkerülték a szakma figyelmét, vagy idő múltán az érdeklődő közönség várhatóan szívesen látná őket viszont. Olykor hát felfedezésre, máskor pedig újraolvasásra invitáljuk a publikumot, tekintetvetésre, hiszen a remekművek – még ha megkésve is vagy ismételten – méltán érdemelhetik ki az olvasó bizalmát. Más szóval: klasszikusok eddig (magyarul) ismeretlen nóvumait vagy kissé talán feledésbe merült alkotásait kínáljuk ezentúl e sorozatban – csemegéül sokaknak.

Egy húszéves fiatalember első regényét tartja kezében az olvasó, akit Gustave Flaubert-nak hívnak. Egy Henry nevű vonzó, fiatal csábító érzelmeinek iskoláját beszéli el, aki tanárának feleségét New Yorkba szökteti, majd egy miniszter unokahúgát veszi feleségül. Ám az igazi főszereplő Jules, a nem egészen húszesztendős vidéki költő, aki az előbbihez hasonló karrierről álmodozik, de szükségképpen magasabb rendű igazságok birtokába jut. Ő az érzelmek iskolája mellett kijárja az irodalom iskoláját is. A fiatal Flaubert önarcképe ő. Egy híres francia irodalomtörténész szerint e regény lapjain Flaubert romantikus költészetével találjuk szemben magunkat.

Flaubert soha nem adta ki ezt a nagyregényt. Tévedett. De a gondjainkra bízta: fedezzük fel mi, ismerjük meg jobban ifjúságát, fiatalkori művészetét, életét. A gyönyörűen komponált szerelmi történeten túl Gustave Flaubert íróvá érlelődésének is tanúi lehetünk e könyv ismeretében.

Romhányi Török Gábor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés