2011. 01. 01.
Semmi sem gátolhatja a művészi szabadságot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Semmi sm gátolhatja a művészi szabadságot

Suhajda Zoltán

 

Megjelent a Nyugat Ma irodalmi folyóirat második száma. A lap nagyapa-unokaszerű, jópajtási-szövetségi viszonyt ápol a hasonló nevű nagy előddel. Szabó Zoltán Attila főszerkesztővel beszélgettünk.

 

Kapcsolódó anyagok

•Nyugat Ma: szépirodalmi lap indul

 

Milyen volt az első lapszám fogadtatása?

– Nagyon pozitív, és a gesztusok sem maradnak el. Az emberek megszerették a lapot, egy­másnak ajánlják. Akiket érdekel, azok nemcsak el akarják olvasni, ha­nem megveszik, mert a magukénak akarják tudni. Másrészt tisztában vannak vele, hogy így tudják támogatni az ügyünket. Akikhez szólni akartunk, azokhoz eljutottunk.

 

Ezek szerint működtethető rentábilisan egy irodalmi

folyóirat?

– Ez a célunk, és min­dent megteszünk ennek érdekében. A Nyugat Ma elindítása felfogható kísérletként is. Hiszen ki próbált hasonlót létre­hozni az elmúlt húsz évben? Senki.

 

Mit jelent a lap működése szempontjából Klapka György aranykereskedő és Konyári János borász támogatása?

– Megvalósult a Nyugat-modell: két mecénás

és egy főszerkesztő. Ez egy nagyon emberszabású mo­dell, látszanak a cégek mögött a nevek, miköz­ben semmilyen alapítványi támogatást nem kaptunk. A Nyugat Ma egy független folyóirat, semmi sem gátolja a művészi szabadságot, de közben olvasó­ba­rát. Klapka György szerepe azért is fontos, mert igazi mecénásként segíti a munkánkat, és a meglátásai is megfontolan­dók.

 

Mi olvasható a decemberi számban?

        Az ünnepi folyóiratban a többi között Czeizel Endre orvos-genetikus Balassiról írt esszéje, Lackfi János első bordala és egy karácsonyi verse, Palya Bea finom etűdje, Petőcz András Csoda Livornóban című novellája, Kálloy Molnár Péter és Tamás Menyhért versei, valamint egy Karin­thy Mártonnal készült portréinterjú is szerepel.

         

        http://www.metropol.hu/cikk/668416

         

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés