2011. 02. 09.
Pearl Harbor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

PEARL HARBOR

 

NEWT GINGRICH, WILLIAM R. FORSTCHEN

PEARL HARBOR

Gold Book Kiadó

 

   

A kiadó

 

Franklin D. Roosevelt 1941. december 8-ai beszéde összesen hat és fél percig tartott. Ám szavai és hangsúlya a monológ alatt, melyet később a „szégyen beszédének” neveztek el, olyan hullámokat keltett a nemzetben és az egész világon, melyek még ma sem ültek el. A Pearl Harbor elleni japán támadás példa nélkül álló történelmi következtetésekhez vezetett, és nemcsak egy veszélyes háború mélységébe rántotta Amerikát, hanem mindörökre megváltoztatta a mindennapi élet kényelmét és biztonságát. December 8. a nyilvánosság előtti beszéd és a hadüzenet napja volt: a cselekvésé, a harcé, a tervezésé és a későbbi győzelmeké. Ez a nap az amerikai történelem meghatározó és jelentőségteljes pillanata.

 

A neves írók, Newt Gingrich és William R. Forstchen az amerikai polgárháborúról szóló sorozatuk után most egy újabb epikus kalandba vágnak bele, képzelőerejükkel és ismereteikkel a Pearl Harbor elleni támadást, a „becstelenség napját” tárják elénk.

 

A Pearl Harbor a történelmi esemény szereplőinek és eseményeinek teljes spektrumát felöleli, a nemzetek vezetőitől és a tengernagyoktól a háború káoszába zuhant egyszerű lakosok nézőpontjáig. A magával ragadó történet a japán császár képviselőházától az amerikai Fehér Házig, a repülőgép-hordozók fedélzetétől a japán Haditengerészeti Akadémia sportpályájáig olyan epizódokat és helyszíneket idéz fel, mint az 1930-as évek rémálomszerű kínai mészárlásai vagy James Watson fregattkapitány, a katasztrofális támadás érkezését megsejtő kódfejtő magányos irodája. Ez a történet intrikáról, átverésről, a háború brutális kegyetlenségéről szól, illetve a két oldal józan gondolkodású és az elkerülhetetlen, titáni összecsapást megakadályozni próbáló embereinek erőfeszítéseiről.

 

Gingrich és Forstchen új megközelítésükben – melyet ők maguk „aktív történelemnek” neveznek – azt vizsgálják, hogyan hatott volna az amerikai történelemre egyetlen döntés megváltoztatása. A Pearl Harborban felteszik a kérdést, hogy plusz egy ember jelenléte a japán támadó haderőben hogyan alakíthatta volna át a háborút. A könyv nemcsak a történtek felelevenítése, hanem egyben ma is érvényes figyelmeztetésül is szolgál, megmutatja, mi történhet, amikor a kommunikáció és a megértés kudarcot vall, és amikor egy nemzet nincs felkészülve a küszöbön álló csapásra.

 

A Pearl Harbor lenyűgöző, aprólékos kutatómunkával készült saga, ugyanakkor nagyszerű regény azoknak az embereknek a bátorságáról, akik részt vettek a világtörténelem e kataklizmatikus eseményében. A csendes-óceáni háborúról szóló drámai, új sorozat bevezető könyve, hátborzongató beszámoló az első nap történéseiről.

 

 

A SZERZŐ(K)RŐL

 

Newt Gingrich, a képviselőház egykori elnöke több sikeres könyv szerzője, köztük a Gettysburgé és a Grant Comes Easté. A Védelempolitikai Tanács tagja, az Egyesült Nemzetek Taktikai Egységének társelnöke, a tábornokoknak képzést nyújtó „Egyesített hadműveletek” tanfolyam leghosszabb ideje szolgáló oktatója. Húsz évig volt szenátusi tag, a Time magazin 1995-ben az „év emberének” választotta. Az Egészségfejlesztő Központ alapítója. Jelenleg Virgi­niában él feleségével, Callistával; a családhoz tartozik még két lány, két vő és két unoka.

 

William R. Forstchen (PhD) az észak-carolinai Montreat egyetemi önkormányzatának tagja. Doktori címét a Purdue Egyetemen szerezte, szakterülete az amerikai polgárháború volt. Több mint negyven könyv szerzője, köztük a díjnyertes We Look Like Men of War című ifjúsági regényé, amely a „kráter csatájában” is harcoló afroamerikai ezredről szól, és a doktori disszertációján alapul. William képzett pilóta, jelenleg egy P–51-es Mustang replika összerakásán dolgozik. Az észak-carolinai Asheville mellett él feleségével, Sharonnal és lányával, Meghannel.

 

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés