2011. 03. 20.
Sven Hasse: SS tábornok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Sven Hassel:

SS-tábornokok

Partvonal Kiadó

www.partvonal.hu

http://www.svenhassel.net/

magyar rajongói klub: itt és itt

“Homérosznál,  Tolsztojnál a háborúnak teljességgel felfogható értelme volt: a harc Szép Helénáért vagy Oroszországért folyt. Svejknek és bajtársaiknak a frontra indulva fogalmuk sincsen róla, hogy miért mennek háborúba, s ami még meghökkentőbb, nem is érdekli őket. De hát mi egy háború motorja, ha sem Heléna, sem nem a haza?”

(Milan Kundera: A regény művészete)

E könyv, a Hassel-sorozat talán legsúlyosabb darabja a II. világháború fordulópontját jelentő Sztálingrád ostromához kalauzol. A német csapatok és kényszerű szövetségeseik a szovjet fővéd bevétele során előbb fölényben támadtak, majd hónapokig tartó keserű harc után a szovjetektől bekerítve végezték. A tengelyhatalmi katonák javarészt elpusztultak vagy fogságba estek, a náci hadvezetés megroppant. De nem csak a német oldal emberei estek áldozatul: mindkét oldalról mintegy másfél millióan pusztultak el. A történelem legvéresebb csatájában követjük nyomon Portát, Picit és az egész büntetőszázadot. A korábbi kötetekben megtapasztalt embertelenség és terror itt egy helyszínre koncentrálva köszön vissza. Ebben

Sven Hassel fájdalomba mártott tollal írt soraiból megtudhatta a világ, hogy milyen következményekkel jár az, ha egy őrült kezébe adjuk a hatalmat, hogy milyen érzés tűzzel-vassal a másik ember életére törni, megcsonkított holttestek közt aludni, hónapokig éhezni, nyári ruhában vándorolni a hófedte orosz sztyeppén - és mindezt a biztos vereség, az értelmetlenség tudatában. A világ megtudhatta, mit jelent a háború, ahogyan az évszázadok folyamán már sokszor megtanulta, és gyorsan el is felejtette... Hogy a fájdalom ezúttal is a feledés homályába fog-e veszi, vagy örök figyelmeztető jelként lebeg majd szemünk előtt, ez csak rajtunk múlik...

Sven Hassel 1930-ban a munkanélküliség elől emigrált Németországba. 1937-ben jelentkezett a német hadseregbe. Harcolt Lengyelországban lovassági katonaként, majd átkerült a 2. harckocsizó ezredbe. 1941-ben egy büntetőezreddel Oroszországba került, ahol rendkívül mostoha körülmények között harcolt. Az észak-afrikai front kivételével a II. világháború minden hadszínterén megfordult. "Egy búcsúpillantást vetettem az öregre. Ő rám nézett, és remegő, csontvékonnyá soványodott kezével felém nyújtott egy szamárfüles borítékot. - Ha átjutsz... ha valaha hazajutsz... add át ezt a feleségemnek, és mondd meg neki, hogy nem tehetek róla. Nem akartam meghalni... nem tehetek róla. Elvettem tőle a borítékot, és a zsebembe tettem. - Elmondom neki - ígérem. -Mindenkinek elmondom, ne aggódjon. Az egész átkozott világnak el fogom mondani, mit tettek velünk azok a rohadékok..." Sven Hassel megtartotta a szavát. A levelet ugyan nem tudta eljuttatni az öreg katona feleségének, mert az oroszok elvették tőle, de világ megtudhatta fájdalomba mártott tollal írt soraiból, hogy milyen következményekkel jár, ha egy őrült kezébe adjuk a hatalmat, hogy milyen érzés tűzzel-vassal a másik ember életére törni, megcsonkított holttestek közt aludni, hónapokig éhezni, nyári ruhába vándorolni a hófedte orosz sztyeppén -és mindezt a biztos vereség, az értelmetlenség tudatában. A világ megtudhatta mit jelent a háború, ahogyan az évszázadok folyamán már sokszor megtanulta és gyorsan el is felejtette... Hogy a fájdalom ezúttal is a feledés homályába fog-e veszni, vagy örök figyelmeztető jelként lebeg majd szemünk előtt, ez csak rajtunk múlik. Igaz, azt mondják, egy fecske nem csinál nyarat. De egy fecske felnevel három fiókát, a három kilencet... és a sok-sok szorgalmasan csapkodó szárny talán örökre elhessegetheti a vihar felhőit az egyetlen kék bolygó égboltjáról.

Az  SS tábornok című kötet elejétől a végéig Sztálingrádról szól, nincs többfejezetes hátországi kiruccanás, amelyek ugyan mindig érdekesek, de az esetek többségében megtörik a harctéri hangulatot.
Ezúttal ilyesmiről szó sincs, a majd háromszáz oldalt teljesen kitöltik az előrenyomulás, majd a kétségbeesett kitörés és menekülés eseményei (a végén ugyan kapunk egy rövid levezetést, de ez a feszültséget egyáltalán nem oldja fel, csupán tudatosítja a túlélőkben, mennyi szenvedés vár még rájuk).

Egymás után olvasva Kárhozottak Légióját és ezt a könyvet, szemmel látható az a fejlődés, ami végbement Sven Hassel írói mivoltában. Az SS tábornok sokkal egységesebb, kerekebb alkotás, ami nem a jellemfejlődésről szól, hanem hétpróbás katonák viszontagságairól, az életösztön vezérelte botorkálásukról az orosz tél és a vakfegyelemhez szokott német hadsereg embertelensége között.( Galgóczi Tamás)

 

Kerekes Tamás

www.marlonbrandy.nolblog.hu

 

 

 

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés