2011. 05. 17.
Égig érő lépcső
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Égig érő lépcső

Civilizációnk külső eredetű, az istenek űrhajón érkeztek, s mielőtt ideértek volna, mi emberek olyan buták voltunk, hogy a cipőnket sem tudtuk bekötni - főleg, hogy még a cipő sem a mi ötletünk. Ilyen a világ Däniken szerint - vagy mégsem?
A tudomány, mint azt jól tudjuk, rendszerezett formába, sokszor matematikai modellekbe önti a világról szerzett tudásunkat, s egyben megszabja azon módszertani szabályokat is, melyek révén új ismereteket nyerhetünk. Sokszor azonban nem képes azonnali magyarázatokkal szolgálni, nem tud mindenre kiterjedő válaszokat adni, s a hiányzó tények, nyomok, bizonyítékok, a hibádzó kísérletek helyébe kénytelen billegő hipotéziseket alkotni, melyek természetszerűleg sokszor bumfordinak tűnnek, s nélkülözik a képzetünk számára mintegy elvárt esztétikumot. Sokan élnek köztünk, akiknek ez kevés, akik hisznek abban, hogy léteznek a tudomány terrénumán túlnyúló rejtélyek, melyekre a hivatalos tudomány nem tud, vagy ami még rosszabb, nem hajlandó magyarázatokat adni. Nos, többek között nekik írja könyveit Erich von Däniken, a modern kváziarcheológia legnagyobb hatású, legolvasottabb, bár őszintén szólva nem éppen eredeti művelője és szerzője. Lassan negyven éve publikálja, tulajdonképpen tiszteletre méltó monomániával, általában néhány, kivétel nélkül bizonyítottnak tekintett, ámde annál ingatagabb hipotézisre épülő műveit, miközben nem csupán a hivatásos tudomány térfeléről támadják vadul mint sarlatánt, de a "tudományos-fantasztikus realizmus" más művelői is rendre plágiummal és mások gondolatainak eltulajdonításával vádolják - aligha minden alap nélkül.(MANCS)

Hevenyészett tartalomjegyzék

Föld alatti rejtélyek Egyiptomban – Az isten-királyok rejtett kamrái – Piramisépítési projekt – A Kheopsz-piramis aknái – Egyiptom, az örök rejtély

III. A megalitok kora

Adatok az örökkévalóságnak? – Szenzáció a múzeum pincéjében – A megalit építmények rejtélye – Dolmenek, druidák és orákulumtálkák – Monolitok és istenmítoszok – Csillagokra nyíló kapu? – Újabb rejtélyek az Andok-fennsíkon – Az Andok titkai – Elfeledett tudás – San Lorenzo rejtélye – „Az ET-k másképpen kommunikálnak!”

IV. Örökké aktuális kérdések

Jó nyomon vagyunk! – A földönkívüliek hagyatéka a Baigong-hegyen – Égi kísértetek – A repülő üst – Az óriási sírok dzsámija – Catequilla, avagy a világ közepe – Paďtiti után kutatva – Égig érő lépcső – A mixték indiánok rejtélyes története – A John Frum-kultusz és a Dél-tenger istenei – Mindenre fel kell készülnünk

V. Az emberiség korszaka

Majomszerető! – Földön kívüli géneket hordozunk? – Flores mini-emberei – „Keveréklények” – az istenek alkotásai? – Őscsászárokról és keveréklényekről – Hajók a szivárványíven – Gesar – egy isteni ivadék a Földön – Mózes és az „égő csipkebokor” – A Grál-szentségtörés – Élő űrhajók és intelligens szauruszok

VI. Elérkezett a paleo-seti ideje

Ember vagy robot? – Semmi sem lehetetlen! – Idegen nyomok, avagy emberi normalitás? –

 Paleo-SETI: Felhívás széles körű kutatásra! – Élet a Marson?

www.erichvondaniken.lap.hu

 

www.dunakiado.hu

titkarsag@dunakiado.hu

kiado2@dunakiado.hu

www.dunakiado.hu

 

Tabukat döngető régészet

A könyv magyar vitája itt található

A földönkívüliek, illetve az egykor létezett, de mára már eltűnt régi civilizációk nyomába szegődött jeles szerzőgárda – EvD vezetésével – az elmúlt évek legjelentősebb kutatási eredményeit foglalja össze szerte a világról. Ízelítőül: - Vajon Egyiptom föld alatti rejtélyei mind a fáraók művei? - Valóban tudták-e csökkenteni a sámánok a nehéz gránittömbök súlyát oly módon, hogy önkívületi állapotban kapcsolatba léptek a „kő szellemével”? - Az évezredekkel ezelőtt termékeny és nagy vízhozammal megáldott Szahara közepén, egy barlangrendszerben talált rajzok a Tejútnak olyan változásait rögzítették, melyek ebben a konstellációban csak 25 900 évenként fordulnak elő. A nagy rejtély: a Tejutat olyan perspektívából ábrázolták, mely a Földről egyáltalán nem látható… - Ecuadorban 3500 évvel ezelőtt prekolumbiai indiánok egy körsáncot építettek, amely megmutatja, hogy hol húzódik pontosan az Egyenlítő. Hogyan tudták az akkori őslakosok ilyen pontosan kiszámítani az Egyenlítő vonalát?

 

 

A szerző Pesten

 

Erich von Däniken egyből belecsapott előadásának közepébe, még azzal sem vesződött, hogy a magyar nézőket üdvözölje. A kivetítő hatalmas vásznán elsőként az indiai mitológiából ismert vimánák (repülő szerkezetek) jelentek meg, előbb csak állóképként, azután komputer-animációként, miközben az idegen lények már az első mondatból a nyakunkba szakadtak. A történelmi barangolás németül folyt, a fordítás meg-megszakította: így egy rövidített (ámde így is kétórás) előadást hallhattak az érdeklődők.

A svájci író az indiai mitológia repülőszerkezetei után a majákhoz ugrott át, és a palenquei kőtáblának a rajzát elemezte ki. Felvonultatott egyéb elméleteket is, amelyek mindegyike hihetetlenebb volt az övénél: tudniillik, hogy a kőtáblán nem űrhajó látható, hanem stilizált kukoricaszár a kukoricaistennel, vagy hogy a rajz az élet keresztjét ábrázolja, és az élet-halálszimbóluma. Ezzel együtt nem is inkább érvekkel, mint a világ máspontjairól származó párhuzamokkal, képekkel támasztotta alá Erich von Däniken a saját elméletét az űrhajós „istenről”. Egyébre nem is lehetett volna ideje: ha minden témába részletekig belemászik, a közönség a hajnali órákat is a Kongresszusi Központban tölti.

Mindezek után jöttek az inkák és az élekre vágott kőlapok. A bemutató meggyőző volt: a hatalmas kőtömbök, a kidolgozottság, a mérnöki precizitás valóban többet feltételez, mint egy kőkorszaki törzset, akiknek a hivatalos archeológia ezeket a kőlapokat tulajdonítja. Az inka fennsíkon ugyanábrázolások nem maradtak fenn, de Erich von Däniken biztosított mindenkit, ha ide ellátogat, akkor személyesen győződhet meg arról, hogy nem volt ember, aki ezeket a köveket a régmúltban így megmunkálhatta és mozgathatta volna. Számítógépes animációján aztán azt is megmutatta, hogy a kőtömbökből milyen épületet lehet „kirakni”.

Az előadás egyik legérdekesebb pontja az egyiptomi Kheopsz piramisról szólt, aminek kapcsán azt hihetnénk, hogy nagy meglepetések már nem fognak érni minket Däniken azonban kétérdekességet is feltálalt. Először is nyíltan megvádolta az egyiptomi régészetet az egész világ előtt elkövetett csalással.

Emlékezhetünk rá, hogy 2002 szeptemberében a National Geographic mekkoraszenzációként tálalta, hogy egy kis önjáró kocsit és kamerát küldenek be, először a világon, a Kheopsz piramis lélekcsatornájába. Nos, Erich von Däniken felvétellel bizonyította, hogy ezt évekkel megelőzően már volt egy ilyen kísérlet, amelyet egy német tudós, Rudolf Gantenbrink, vezetett le.

A tudós bemutatta a filmet is, amelyet a Gantenbrink-kocsi készített, és aminek a végén a csatornát lezáró ajtó is látható volt. Majd megmutatta a National Geographic hivatalos felvételét, ahol a folyosót lezáró ajtókon változás volt tapasztalható. Ha a mellékelt képen megnézzük a „fogantyúkat”, akkor láthatjuk, hogy az egyik hosszabb a másiknál. A Gantenbrink-felvételen a letört fémdarabra is rá lehetett bukkanni. A National Geographic filmjén a két fogantyú egyforma nagyságú, és sehol nincsenek a letört részek!

Erich von Däniken ezek után elmondta, hogy a három évvel ezelőtti felvételek máshogy tekintve sem az első behatolás képei voltak, és erre pont a fogantyúk szolgáltatnak bizonyítékot. Az egyiptomiak már előtte beküldték a járművet, hogy felmérjék a terepet, mielőtt az élő adásra sort kerítenek: semmit nem bíztak a véletlenre. Ezért is lehetett csupán Zahi Hawas, az egyiptomi régészeti hivatal vezetője jelen az eseménynél. A nagy piramis bizonyos dolgait csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha az beleillik a tudományos gondolkodásba. A lélekcsatornát lezáró ajtókat sorra megfúrták…állítólag, de hogy mi van mögötte, nem tudhatjuk meg.

Ugyanakkor a svájci tudós azt is állította, hogy mostani egyiptomi útján leereszkedett a piramis alsóvájatán. Azon, amelyik az építmény alatti sziklarétegbe nyúlik, sőt, az alá. Elbeszélése szerint a vízzáró rétegig lejutott, s a lejárat egyföldalatti tóban helyiséggé tágul. A víz felszíne alatt pedig egy nyitott szarkofág található, amelyből hiányzik a holttest. Ãm mivel ajáraton sem le, sem fölvinni nem lehet, nyilván van egy másik kijáratis.

 

Egyiptom után még elkalandoztunk elméletben a Nazca fennsík leborotvált tetejű hegyeihez és ábráihoz, majd kitekintettünk a gabonakörök világára. Az előadás végén az Ezékiel próféta ótestamentumi történetében olvasható járműről hallhattunk, így zárva keretbe a vimánákkal induló földön kívüli látogatásról szólóelméletet.

A svájci író ezek után kis reklámként megemlítette Mystery Parkját, melyet Interlakenben építtetett föl, s ajánlotta, ha valaki Svájcban jár, el ne mulassza felkeresni. Előadása után új és régi könyveit dedikálta a biztonsági emberek szakavatottnéző-terelgetése mellett. Ha valaki nem igyekezett, elég hosszú sort kellett kivárnia.

Az műsor hallgatósága jó volt: ahol kellett, ámult, ahol kellett, ott kuncogott. Talán méghihető is lett volna az előadás, ha apróbb hülyeségeken nem lehetett volna rajtakapni az előadót. Erich von Däniken aki évtizedek óta kutatja a témát, ugyanis néha mondott kisebb, de nem elhanyagolható butaságokat, amit szakavatottként nem szabadna megengednie magának. Például, hogy apalenquei kőtábláról és a helyiségről előbb le kellett verni a cseppköveket (sztalagtitokat és sztalagmitokat!), hogy a kőlaphoz hozzáférjenek. Nos, és ha ilyenekben téved, akkor hogyan hihetnők el atöbbi adatot, információt?

 

{mosgoogle}

 

„Eszerint az ember egy hülye majom, aki magától nem építhetett fel olyasmiket, mint a piramisok és hasonló csodák, hanem akkoriban itt sürögtek-forogtak az ufonauták, és ők szervezték meg a civilizációt. Az idegenek látogatásának másik bizonyítéka pedig az, hogy a különféle szent szövegek egyes részei értelmezhetők idegen járművek leírásaként is. Sőt, csakis úgy.

kalapács van a kezében, és mindent szögnek néz

A könyveihez képest Daniken budapesti előadása visszafogott, már-már defenzív volt: gondosan kerülte, hogy állításon kapják. "Én csak kérdéseket teszek fel", mondta többször, nem állítja ő, hogy így volt, ő csak megmutatja ezt a számítógépes animációt Ezékiel látomásáról. A videón Ezékiel bárgyú, majomszerű, lompos zsidóember, akit meglátogat egy helikopterbe ojtott bevásárlókocsi, négy propellerrel és négy gumikerékkel, és egy űrállomásra szállítja. Ugyanezt levezeti a maja kőtáblákról meg az indiai szent szövegekből is, merthogy a vallási dokumentumok már csak olyanok, hogy előfordulnak bennük égi látogatások.”(Tóta W. Áron)

Elmélete

Erich von Däniken a legismertebb fellépője a prae-astronautikának vagy a "Palaeo-SETI Hipotézisnek": földön kívüliek látogatták meg a Földet a prehisztorikus időben, és hatással voltak az emberiségre. A fejlettségük miatta az ősemberek isteneknek tartották őket. Ennek az elméletnek a hátterében a legkülönbözőbb dolgok állnak az ősi kultúrákból: egendák, épületek, faragványok, és megmagyarázhatatlan eredetű, funkciójú tárgyak. Miképpen tudta volna az általunk primitívnek tartott ősember létrehozni a gizehi piramisokat, a Húsvét-sziget kőszobrait, a Stonhenge-t vagy Piri Reis térképét? Az ókori kultúrák mind a semmiből virágzottak fel, majd ahogy jöttek, úgy el is tűntek. Daniken szerint a Bibliában Ezékiel próféta egy űrhajó földre szállását írja le, ami alapján a NASA egyik mérnőke tervrajzott készített.

 

Szervezetek

Erich von Däniken alapította az A.A.S.-t, "Ancient Astronaut Society",

ami olyan embereket hoz össze, akik szeretnék bizonyítani,

 hogy földön kívüli civilizáció látogatott a Földre.

 

Kerekes Roadmovie Tamás

„Már eddig is túl sok ember halt bele,

hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.”

Magyar Irodalom Rt.

www.marlonbrandy.nolblog.hu

thomaskerekes@msn.com

 

 

Aminek a bizonyítéka vagyok én

 

l


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés