2011. 05. 19.
Jó a skizofrénnek, mert soha nincs egyedül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Nincs egészséges lelkű ember,

csak rosszul diagnosztizált elmebeteg.

Depresszió

Önsegítő program a negatív érzések leküzdéséhez

Duna International Kiadó

www.dunakiado.hu

kiado@dunakiado.hu

titkarsag@dunakiado.hu

 

Rolf Merkle: Depressziót. Soha többé

 

Jó a skizofrénnek, mert soha sincs egyedül

Ismeretlen elmebeteg orvos mondása,

aki nem ismerte a depresszióipart

By Link Floyd

Depresszió

 

Hippokratesz nem ismerhette még, s a leningrádi hosszú ostrom alatt sem jegyeztek fel egyetlenegy orosz depresszióst. Közben meg 900 napig zuhogtak a bombák. A szekereket nők húzták, mert a lovakat rég megették. Itt aztán túlórázhatott volna az a szakpszichológus, akinek orvosi filozófiája az volt, hogy, ha a beteg egerekkel álmodik, akkor álmodjon hozzá macskát is. Apám, aki orvostudományi egyetemet is végzett, s állítása szerit még soha nem látott depresszióst, verbálszuggesztióval gyógyította a neurózissal és más vegetatív idegrendszeri problémákkal összefüggő impotenciát, emígyen: „Csak csendes ágra száll a galamb” A kúra 90%-ban sikeres volt.

Pszichiátriai ismereteimet a világhírű Donnert cirkuszban szereztem, ahová hintáslegénynek jelentkeztem, de csimpáznak vettek fel. Tudják, ez az a cirkusz, ahol a bengáli tigris papagájt szült, és féllábú emberek számára is rendezett évente seggberúgó versenyt.

A nyolcvanas években szükség is volt rá. Az LSD (lizergilsav)-vel sikeresen kísérletező Timothy Learyt letartóztatják, a szert betiltják, s a depresszió és skizofrénia kezelésére szolgáló orvosságból partdrog lesz. Közben Leary versenybeszállt a kaliforniai kormányzóságért, ahol Ronald Reegan volt az ellenfele. Csak elképzelem, mi lett volna, ha nyer. Akkor Teller Ede csillagháborús projektjéből annyi marad, mint a drága Öveges professzor úr előadásaiból, amit a füstölgő Kékes televíziónkon néztünk: a konyhában a barackmagból is lehet hasadóanyagot előállítani.

Hoffmann(nem a diótörő) a lizergilsavat szintetikus módon állította elő, laboratóriumi kísérletek közt, amikor az anyarozs hatóanyagával pepecselt.

A gorbacsovi alkoholtilalom korszakában felhívtam az Interpool magyar képviselőinek és a Nemzetbiztonsági Hivatal erre „szakosodott” kokázatelemző bohócainak figyelmét, hogy hallucinogén anyagot- lsd. lizergilsav) lehet előállítani házilag is, mint a kecskesajtot Martfűn. Medvehagymás és kapros változatban. A gyakorlathoz mindössze egy zacskó kékhajnalkamag kellett(megkaptam) , egy flaska desztillált víz, és egy üveg zöld abszint.(megkaptam) A desztillált vizet felforraltam, összefőztem a magokkal, s az ampulla mehetett a laborba. Ott három óra múltán jelentették, hogy az ampullában LSD van. A kékhajnalkamagot nem lehetett volna felvenni a nemzetközi Pszichotrop Anyagok listájára, mint ahogy a favágó balta sem szerepel a tiltott kézifegyverek listáján. Kérdezték, hogy mire kellett az abszint, amit közben megittam? Arra- feleltem-hogyha nem fizetnek ki a szakértésért (Tervezés- Szervezés- Végrehajtás Kft. Bombart ’80, többségi tulajdonos: Kerekes Tamás)), akkor legalább tudjam, hogy került az örömömbe némi üröm.

Az idők változóban voltak. Felfedezték a pánikbetegséget, rájöttek ara, hogy a depresszió lehet bipoláris, és a szülés utáni felbukkanása különösen gyakori, mint pl. a Saint Paul-i elmegyógyintézetben kezelt Herbert esetében, akinél hat éve tartó rejtett terhességet állapítottak meg, és a dopaminszintet, és a korszerűtlen  barbiturátokat felváltotta a PROZAC nemzedék.

A könyv azonban olyan önsegítő mechanizmusokkal foglalkozik és írja őket lépésről lépésre, melyek segíthetnek abban, hogy mellékhatásukban káros gyógyszerekkel segítsen az orvos a hozzá forduló páciensen. Sajnos a tapasztalataim e téren rossza. A pszichoterapeuták csak azokat a betegeget veszik komolyan, akiknek tüneteik közt szerepel az ön, vagy közveszélyesség. És ez tulképp tragédia, ha van depresszióipar(Szendi Gábor), ha nem.

 

 

 

A kiadó:

 

 

Elegünk van a félelemből, nem kellenek a gondok, a bosszúság, a bűntudat és a kisebbrendűségi komplexusok, depresszív hangulatok! Mindenki rendelkezik olyan képességekkel, amelyek segítségével a kínzó problémákat leküzdheti, a személyiség belső szétesését és az abból következő rossz testi közérzetet megelőzheti. Ehhez nyújt segítséget a könyv.

Tudnunk kell, hogy önmagunk is túl tudunk-e lépni a depresszión, vagy szakember segítségére van szükségünk. Ebből a tesztből – amit főként Rolf Merkle könyve alapján állítottam össze (a forrásaim ITT találhatók) – nagy valószínűséggel megállapíthatjuk, hogy mennyire rontják az életminőségünket depressziós tüneteink. Egy ötös skálán értékeljük azt, hogy a felsorolt állítások „egyáltalán nem jellemzőek” (1) vagy „nagyon jellemzőek” (5) ránk.

Azóta ez a teszt a Zung-teszt elnevezést kapta a klinikai gyakorlatban-dr. Kerekes Tamás

 

1. Viszonylag nehezen alszom el, és reggel korán, fáradtan ébredek. Estére jobb lesz a közérzetem, reggel viszont összetörten térek magamhoz, és nappal is fáradt, levert vagyok.

 

2. Erősen lecsökkent az étvágyam. Néha erőltetnem kell az evést.

 

3. Gyakran kínoznak negatív gondolatok és érzések, nehezen tudom kikapcsolni őket.

 

4. Nehezen összpontosítok a feladataimra, elkalandozik a figyelmem, szétszórt vagyok, sőt olykor képtelennek érzem magam egy alapvető, egyszerű feladat ellátására is.

 

5. Nagyobb erőfeszítésembe telik elvégezni a munkámat, a házimunkát vagy egyéb feladataimat, mint korábban, és gyorsan elfáradok.

 

6. Többnyire lehangolt kedélyállapotban vagyok.

 

7. Gyakran érzem úgy, hogy kevesebbet érek másoknál, csökkent képességűnek, alkalmatlannak és a szeretetre méltatlannak érzem magamat.

 

8. Sokszor aggódom az egészségem miatt.

 

9. Néha megfordul a fejemben, hogy ártsak magamnak.

 

10. Nehezen tudok dönteni, inkább kitérek az ilyen helyzetek elől.

 

11. Lecsökkent az érdeklődésem embertársaim iránt.

 

12. Lecsökkent az érdeklődésem a szexualitás iránt, nem érzek gerjedelmet.

 

13. Gyakran kínoz bűntudat; visszapörgetek eseményeket, és ostorozom magam, hogy abban a helyzetben miért viselkedtem úgy.

 

14. Sokszor szidom és kritizálom magamat, olykor el is ítélem magam.

 

15. A korábbi örömforrásaim most valahogy nem okoznak akkora örömöt számomra, nehezen tudok kikapcsolódni, pláne önfeledten szórakozni.

 

16. A jövőmet illetően inkább borúlátó vagyok, nem bízom a pozitív változásokban.

 

17. Gyakran háborgok és ingerült vagyok.

 

18. Olykor feladom a reményt abban, hogy az állapotom valaha is javulni fog, vagy hogy valaki segíthet rajtam.

 

19. Lelkiismeret-furdalásom van amiatt, hogy a környezetemnek mekkora terhet jelentek jelenlegi állapotomban, anyagilag, fizikailag és érzelmileg egyaránt.

 

20. Néha haragszom magamra amiatt, hogy a társadalom „gyengének” vagy „betegnek” bélyegez, és én belemegyek ebbe a játszmába, de úgy érzem, nem tudok tenni ez ellen.

 

 

Értékelés:
20-33 pont között: Semmi ok az aggodalomra, ezek a hangulatingadozások teljesen természetesek, könnyen leküzdhetők saját erőből.
34-46 pont között: A hangulatingadozások olykor befolyásolják a hétköznapokat.
47-60 pont között: Enyhe depresszió.
61-74 pont között: Közepes depresszió, a kezelés megfontolandó.
75-88 pont között: Súlyos depresszió, kezelést igényel.
89-100 pont között: Nagyon komoly, súlyos depresszió, kezelést igényel.

 

További depresszió tesztek:

http://www.psych.kutvolgyi.sote.hu/teszt/teszt_dep.htm

http://www.hazipatika.com/tests?nev=beck

http://www.webbeteg.hu/index.php?page=teszt_full&teszt_id=35

 

dr. Kerekes Tamás

okl. med.univ.

szakpszichiáter

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés