2011. 08. 21.
Válaszd az életet-sci-fi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Borisz és Arkagyíj Sztrugackíj

Válaszd az életet

Metropolis Média Kiadó

 

A megértés lehet, hogy leegyszerűsítés, de csak annyiban, amennyiben az emlékezés nagyrészt felejtés.(Kerekes Tamás)

 

Itt minden kiderül a Nagy Felismerés-ről

 

Lukjanyenko regényének hősén keresztül nem az ő idilljük, hanem saját utópiájának hamisságát utasítja el. Hatalmas különbség, hogy Arkagyij és Borisz a kommunizmus jövőjéről írtak, Lukjanynenko pedig a bolsevizmus jövőjét utasítja el. Nagyon fontos különbség.

itt

a kötet trailere

http://www.youtube.com/watch?v=5TD2acg7Msg

 

Műveik kezdetben az ifjúságnak szóló kalandtörténetek voltak, de hamar megjelentek bennük a társadalombírálat és a szatíra motívumai, amelyek nem tették kedvessé a testvéreket a kor cenzorainak szemében. Számos regényük csak alaposan átdolgozva, kilúgozva jelenhetett meg, közülük egyik-másik évtizedes késéssel. Mindez azonban nem szegte munkakedvüket, sőt a ’70-es évek végén még a világhír felé is nagy lépést tettek előre angol nyelvre lefordított köteteikkel, valamint kisregényükkel, a „Piknik az árokparton”-nal, amelyből Andrej Tarkovszkij filmet forgatott Stalker címmel. A lendületet csupán Arkagyij 1991-ben bekövetkezett halála törte meg, Borisz az azóta eltelt közel húsz évben mindössze két regényt írt(www.sztrugackij.hu)

 

"- És ön hisz-e a kísértetekben? - kérdezte az előadótól az egyik hallgató.

-Persze, hogy nem - válaszolt az előadó, és lassan szertefoszlott a levegőben.

IGAZ TÖRTÉNET

 

A magyar siker jele:

 „itt tölt7tek le ingyenesen Sztrugackíj műveket , „ ez a magyar siker non plus ultrája

http://f451.anyag.info/utolso100

 

Műveikből játék is készült

A Sztrugackij-fivérek Nehéz Istennek lenni című (ők írták a Stalker - Piknik az árokparton című művet is) regénye alapján készülő, összetett szerepjátékot a Burut fejleszti, első ránézésre szép, színes világról van szó, reméljük a legjobbakat.

 

 A mű csapás az eddigi regénypoetikai logikára. Már, ami az entrópikus- fekete humorregényeket illeti. Hisz tartalma nem is más, mint az evolúció evolúciója. Akár Progresszor az ember, akár Vándor. Az egész mű egy pángalaktikus lélekvándorlásra hajaz leginkább. A galaktikus szerepvállalás határait feszegeti. Az ön- és társadalomvizsgálat alapvetése. Művében olyan hősök indulnak útra, akiknek az evolúció hasznavehetetlen iránytűt adott a kezébe. Kérdéses számomra, hogy a visszatérés a kiindulópontra, lehetőség-e a holtpontról való elmozdulásra. A totalizmusra való koncentrálás eredménye, hogy a konkrét jelenségvilághoz közel hajolva, mesteri társadalomfilozofikus és társadalmi-lélektani elemzőkészséggel bontja fel és dramatizálja a nagy kozmikus absztrakciókat. A szerkezet szétfolyóbb, mint eddig, talán a személyiség nagyobb heve fűti, de bővelkedik technikai és gondolati leleményekben. A szarkazmus azonban feloldódik a nagy összefüggések történelmi látásmódjában. A módszerek és arányok azonban nincsenek összhangban mindig. Nagylélegzetű epikus totalitás ez, melynek üzemanyaghordozója a szókimondó társadalmi igazságérzet. Nagy kihívás ez a bolygóközi-asszimiláció kutatás számára.(Kerekes Tamás)

 

 

A 22. század második felében a Föld ügynökei, a Progresszorok járják a lakott világokat, manipulációikkal egyengetve a primitívebb társadalmak útját a béke, az összefogás és a galaktikus szövetség felé.

 

Amikor azonban az emberiség szülőbolygóján kerül sor olyan eseményekre, amelyek csakis külső beavatkozásra utalhatnak, pánikhangulat uralkodik el. A Föld biztonságáért felelős szervezet, a Konbiz-2 legjobb nyomozóit állítja rá az ügyre. Makszim Kammerer és Tojvo Glumov hamarosan arra a következtetésre jut, hogy a Vándorok rejtélyes szupercivilizációjának keze lehet a dologban, de vajon mi a céljuk az egésszel?

Talán vetélytársat látnak a lendületesen fejlődő emberiségben, vagy fajunk szükségszerű továbbfejlődésének katalizátorai ők? Hová vezetnek a nyomozás szálai, és túlélheti-e a földi civilizáció, ha nyilvánosságra kerülnek a Nagy Felismerés részletei?

A Válaszd az életet! a Sztrugackij fivérek egyik legpolitikusabb, legfilozofikusabb regénye, mellyel egyben lezárul a Lakott szigettel kezdődött és a Bogár a hangyaboly-bannal folytatódó Kammerer-trilógia.(a kiadó)

 

 

 

 

Kerekes Roadmovie Tamás

„Már eddig is túl sok ember halt bele,

hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.”

Magyar Irodalom Rt.

www.marlonbrandy.nolblog.hu

thomaskerekes@msn.com

 

 

 

 

 

 

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés