2012. 06. 04.
Egy eratomán tévé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

A zisten fölvitte a dolgomat

Palkovics György

www.dunakiado.hu

 

 

Vadásztörténetek az elit világából, egy erdész fiatal szemével, aki a szarból is aranyat tudott csinálni. A humoros és mély történetek regényes korrajzzá bővülnek, szélesednek az izgalmas, jól megírt kötetben.

"Egyik csoporttársam, Kati pesti lány volt. Istállót, tehenet itt látott először. Hajnal fél ötre csipás szemekkel érkeztünk, hordtuk az öregekkel a tehenek elé a siót, a darát. Nyolc órakor leültünk a szalmabálákra reggelizni. Elővettük a kollégium konyháján kapott hidegcsomagot, ők a szalonnát, hagymát, kolbászt. Jóska bácsi volt a brigádvezető. Segítőkész, beszédes, rendes ember. Ott lakott Újmajorban, még a gróf által épített cselédházak egyikében. Gyermekkorában uradalmi cseléd volt. Már a reggeli vége felé jártunk, amikor megszólalt Kati.

-Józsi bácsi, azután hogy van a család?

-          Hát, Katinkám , a gyerekök már kirepültek, má csak a mamácskával kettecskén élünk szerényen.

-          -É s mit csinálnak a hosszú, télis estéken?

-          -Iszogatunk, öszegetünk, szomszédolunk.

-          - És TV-jük van?

-          - Józsi bácsi arcán huncut mosoly jelent meg.

-          - Van Katinkám-m ondta.- Tudja, mikor innen hazamögyök, akkor szoktunk TV-zni. A mama széttöszi a lábát, az a V, én mög beletöszöm a faszomat, az a T, és kész a TV. Ennél jobb műsort aranyoskám én még nem találtam sehun se!- Kati halkan sikított, majd eldőlt a bálán. Pálinkával locsoltuk "életre."


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés