2012. 08. 16.
Kannibál mese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

 

Metropolis Media Group

Galaktika

Rebecca egész gyermekkorának meghatározó élményei voltak Gemma nagymama meséi Csipkerózsáról. Az amerikai kislány számára egzotikus európai folklórvilág azonban új értelmet nyer, amikor a nagymama halálos ágyán közli vele, hogy ő maga volt Csipkerózsa. Ez a vallomás hosszú útra indítja az immár felnőtt Beccát térben és időben egyaránt, mert csak egy másik földrészen fejtheti meg azt a titkot, amely homályba burkolja családja múltját. Ám Európában a várt csodák helyett a holokauszt nyomasztó emlékeivel kell szembesülnie, és ez a fokról fokra megismert történet, noha bizonyos párhuzamokat mutat a klasszikus mesével, egyre élesebb ellentmondásba kerül a gyermekként oly sokszor hallott ,,boldogan éltek, míg meg nem haltak" befejezéssel. Jane Yolen díjnyertes regénye nélkülözhetetlen olvasmánya lehet a felnövekvő új nemzedékeknek, mivel a történelemnek vannak korszakai, amelyeket nem feledhetünk el, nehogy véletlenül megismétlődjenek.


,,Hihetetlen érzelmeket szabadít fel az olvasóban." - Washington Post ,,Yolen tehetsége vitathatatlan abban, ahogyan a valóságot mesevilággá alakítja át." - Library Journal ,,Egyszerre szívszaggató és szívmelengető. Yolen regénye nemcsak a holokauszt időszakát idézi meg döbbenetesen, de hozzákapcsol egy titkokkal és érzelmekkel teli mai történetet is." - Booklist

 

Mi a közös Csipkerózsika meséjében és a holokausztban? Mindkettőt untig ismerjük, elejétől a végéig fel tudjuk mondani, emlékezünk és megemlékezünk, ágyból kiugrasztva citáljuk az erkölcsi tanulságot, ha ugyan van ilyen, voltaképpen bele se gondolunk már. Jane Yolen, az Államokban méltán magasztalt, honi földön azonban jobbára ismeretlen gyerekkönyv- és fantasy-írónő azonban gondolt egy merészet, és újramesélte mindkettőt – a Csipkerózsikát és a holokausztot

Több idősíkot felvállaló, bravúrosan szőtt

Kerekes Tamás

.(geekz.blog.hu), felrázó, könyv a Csipkerózsa... A kötet méltatói nem estek túlzásba.És egy szörnyűséget összehozni úgy, hogy olvasmányos, izgalmas és mégis kellően lírai történet kerekedjen belőle, csak hihetetlen biztos kézzel lehet emlékezetes élménnyé tenni. Jane Yolen véghez vitte ezt a Csipkerózsában és bebizonyította, hogy a fantasy nem csak egy könnyű műfaj, hanem igenis a mesékkel komoly dolgokat is el lehet érni. ) (olvasónapló)Hihetetlen könnyedséggel ábrázolja a kegyetlenségeket az írónő, ami egyszerre borzongat és botránkoztat.(olvasószoba)
Aztán apránként észrevesszük, hogy itt sokkal többről van szó, minden szempontból.
"Ahogy megérezzük, hogy Yolen erősen semmitmondó stílusa mögött egy zabolázhatatlan mesélőkedv lakozik, illetve ahogy az európai szemmel ad hoc jelleggel előrángatottnak tűnő motívumok hirtelen értelmet nyernek a nagyobb kontextusban, és hogy az egyszerre több síkon futó történet (Becca nyomozása gyakorlatilag csak a keretét képzi a háború alatt játszódó, tulajdonképpeni történetnek) ugyanúgy szól hozzánk, mint az akkori kollaboránsokhoz, a félrenézőkhöz, az áldozatokhoz, megértjük, hogy ennek a rettenetnek bizony része vagyunk, akarjuk-e vagy sem."(geekz.blog.hu)

 

Jane Yolen: Csipkerózsa

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés